seminar for kindergartens2За даними дослідження, що було проведене Радою Європи у 2015 р., 21% українських дітей мали досвід сексуальних зловживань. А це - кожна п'ята дитина. Діти не можуть самостійно стримати виконавців сексуального злочину. І це ми, дорослі, повинні знати, як слід діяти, коли підозрюємо, що дитину використовують із сексуальною метою, і яким чином попередити сексуальну кривду дитини.

Насильство над дитиною можна попередити, навчивши її захищати себе. Одним із таких способів є дотримання дитиною правил безпечної поведінки.

25-26 лютого 2016 р. у Києві Український фонд «Благополуччя дітей» організував семінар-тренінг з питань попередження сексуального насильства над дітьми старшого дошкільного та молодшого шкільного віку.
Семінар-тренінг проводила Олена Нагула, дитячий психолог, психотерапевт, кандидат психологічних наук.

Пані Олена презентувала учасникам методичний посібник «Навчіть дитину захищатись», що містить розроблені заняття для роботи з дітьми 4 - 6 років з питань формування навичок безпечної поведінки. Посібник схвалено Міністерством освіти і науки України для використання у загальноосвітніх навчальних закладах.

navchit dutyny zahisty coverУ підготовці матеріалу автори використали засадничі принципи інтерактивної педагогіки німецького дослідника Ганса Фріца, а саме: багатостороння комунікація, коли діти та ведучий є рівноправними, рівнозначними суб'єктами процесу взаємодії; спеціальна організація пізнавальної активності, за якої кожна дитина відчуває свою успішність та інтелектуальну спроможність; створення зв'язків між дітьми, їх взаємодія і співпраця. Реалізація цих принципів під час проведення інтерактивних бесід дозволяє поступово просуватися до змін та поліпшення поведінки дитини у повсякденному житті. Побудова інтерактивних бесід за розважальним сценарієм дозволяє запрограмувати поведінку, спрямовану на особисту безпеку дитини.

У семінарі-тренінгу взяли участь практичні психологи дошкільних навчальних закладів та початкової школи, методисти науково-методичних центрів, спеціалісти центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, представники громадських організацій, що здійснюють свою діяльність у сфері попередження насильства над дітьми.

«Дуже сподобалось те, що семінар-тренінг був чітким, інформативним та практичним. Сподобались відео-матеріали, про які навіть не здогадувалась», - поділилась враженням одна із учасниць, - «Важка і «незручна» тема подана просто, доступно, «граючись». Дякую за майстерність!»

Після завершення заходу фахівці проводитимуть заняття з дітьми та батьками за презентованою програмою на базі своїх закладів та установ.

 

Захід організовано в рамках проекту «Попередження сексуального насильства та сексуальної експлуатації дітей у Східній та Центральній Європі», що впроваджує Український фонд «Благополуччя дітей» у партнерстві з Фундацією "Даємо дітям силу" (Польща) за фінансової підтримки OAK Foundation.